Blogi: Kuka tekee strategiaa?

Blogi: Kuka tekee strategiaa?

Ensimmäinen kvartaali alkaa kääntymään lopuilleen. Nortechin sivuilta olette päässeet lukemaan yrityksemme vuositavoitteista, joten tiedätte suunnilleen mitä yrityksemme haluaa. Alkuvuosi on lähtenyt tavoitteisiin nähden mukavasti liikkeelle, mutta koko ajan tulee myös muuttujia.

Tämän päivän liiketoiminta on jatkuvaa muuttujien hallintaa ja sitä, että eläminen ja oma työ pitää optimoida niiden mukaan. Yrityksemme tapauksessa muuttujia saattavat olla esimerkiksi äkilliset konerikot, materiaalien pidentyneet toimitusajat, henkilöstön sairastumiset tai työpaikan vaihdot, uuden henkilöstön löytäminen tai vaikkapa uudet asiakkaat/työt. Jotta muuttujia on helpompi kohdata, koko henkilöstöllämme on oltava tiedossa selkäytimessä yrityksemme tahtotila, päämäärä eli strategia.

Väitän, että päämäärä – ja ikään kuin strateginen ajattelu – on tavallista myös meidän kaikkien perhe-elämässä. Muuttujia riittää arjen keskellä. Niitä seuraa lasten tai omasta sairastumisesta, harrastuksista, rikkoontuneesta autosta tai kodinkoneesta tai vaikkapa siitä, että vanhempien kesälomaviikot ovat työpaikkojen ehdotuksissa eri aikoina. Teemme jokainen tällöin itsestään selvää organisointia, jotta esimerkiksi perhe tervehtyisi, harrastuksiin tai yhteiselle lomalle kuitenkin päästäisiin. Perheidemme strategiaa lienee ohjaavan onnellisuus arkielämässä.

Yksinkertaistamisesta ratkaisu myös Suomelle

Näin eduskuntavaalien alla on hyvä miettiä, mikä on Suomen päämäärä ja strategia sinne pääsemiseksi? Esimerkkejä voisivat olla esimerkiksi hyvä työllisyys, turvallinen ympäristö, toimiva terveydenhuolto, hyvä omavaraisuus ravinnon ja osaamisen suhteen. Väitän, että jos me ihmiset vaan oikeasti haluttaisiin, yhteiskuntamme strategia ja päämäärät löytyisivät lopulta varsin helposti.

Toimiiko yhteiskuntamme näin, vaikka teemme strategiatyötä muuten päivittäin perheissämme ja työelämässä? Ei valitettavasti ja sitä suuresti ihmettelen!  En halua politikoida, mutta haluan kysyä: Tehdäänkö yhteiskunnassamme ollenkaan jatkuvaa strategiatyötä meidän kaikkien puolestamme? Jos tehdään, niin miksei sitä näytetä meille? Enkä tarkoita strategiatyöllä esimerkiksi nelivuotisia hallitusohjelmia. Minusta ne ovat enemmänkin kunkin tahon lääkkeitä ilmenneisiin muuttujiin eivätkä varsinaista strategiaa.

Minusta strategian pitäisi olla lähtökohta koko eduskuntavaalityöhön, mutta huolestuneena saa huomata, että tämän päivän politikointi on median myötä mennyt entistä enemmän yksityiskohdista väittelyksi ilman strategista päämäärää.  Let’s make the future together – sloganimme sisäistämistä soisin myös poliitikoille.

Jorma Lähetkangas, toimitusjohtaja, JV Nortech Metal Oy

Siirry ”Ajankohtaista”-sivulle

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.