Blogi: Missä asennetta kasvatetaan?

Blogi: Missä asennetta kasvatetaan?

Alihankintamessut ovat takanapäin. Nortech osallistui tänä vuonna messuille yhteisellä ständillä Vamm Steelin ja Veslatecin kanssa. Vielä kerran kiitokset osastollamme vierailleille! Yhteinen ständi havaittiin hyväksi ratkaisuksi ja varmasti jatkossakin tämän kolmikon voi nähdä samoilla messuilla. Mielenkiinnolla odotetaan mm. ensimmäisiä, Seinäjoella toukokuussa järjestettäviä, Pohjanmaan Teollisuus 2019 -messuja, jonne varasimme jo yhteisosaston.

Alihankintamessuilla suurimmaksi puheenaiheeksi nousi teollisuusaloilla vallitseva työvoimapula, johon pitäisi keksiä kiireesti jo luovempiakin ratkaisuja. Minusta kaikista huolestuttavinta on nyt kaksi asiaa; Työttömyyskortistossa olevien alan koulutusten saaneiden ihmisten asennevamma työtä kohtaan sekä se, että perinteisille teollisuusaloille ei riitä opiskelijoita. Tästä jo voi päätellä, että meillä Suomessa ei ole enää yhtään varaa kouluttaa ihmisiä kortistoon!  Asennekasvatusta tarvitaan, mutta jos se kasvatus ei lähde kotoa, niin tähän pitäisi viimeistään ammatillisissa koulutuksissa ryhtyä. Maatilalla kasvaneena muistan isäni käyttäneen mm. tällaisia sanontoja ”laiska töitänsä luettelee”, ”ahkeruus palkitaan” ja ”ahneella on paskainen loppu”. Kyllähän noissa sanonnoissa on valtava järki taustalla. Jos ei muuta opetukseen keksitä niin siitäpä sitten porukalla pohtimaan sanontojen merkityksiä.

Ajatelkaapa kuinka nuoria yläasteella olevat oppilaat ovat päättäessään siitä, mikä hänestä isona tulee? Esimerkiksi opinto-ohjaajat ovat valtavassa roolissa. Ymmärtävätkö he varmasti tämän päivän teollisuuden työvoimatarpeita? Toivottavasti. Lisäksi somekanavat ym. media luovat nuorille paljon vääristynyttä kuvaa siitä, millä ihmiset elävät.  Tänä päivänä monen nuoren unelma-ammatti onkin olla julkkis, tubettaja tms. Miettikää nyt! Seiskan palstalta leipä pöytään…  Somen ym. median voimaan emme voi kuitenkaan hirveästi vaikuttaa. Hyväksi voisimme sitä kuitenkin enemmän käyttää. Nuorille pitää luoda oikeita mielikuvia työnteosta. Ei muuta kuin reality-sarjaa teollisuudesta, tubettaja-yhteistyötä tms. Tällaisen ohjelmien avulla voitaisiin näyttää, millaista se työnteko teollisuudessa oikeasti on ja välittää myös sen yhteisöllisyyden tunteen, jonka työkaverit ja työpaikka muodostavat. Se tunne on itsessään jo sellainen, jonka jokaiselle ihmiselle elämässään soisi. #töissäonmukavaa

Toivotaan, että saamme messuilla jatkossakin kasvuvauhdissa Alihankintamessuilla uusien asiakkaiden perässä eikä vain erilaisilla rekrymessuilla kilpailemassa nuorista Seiskan lukijoista.

Työhön kannustavaa syksyn jatkoa kaikille!

Jorma Lähetkangas

Toimitusjohtaja, Nortech Metal Oy

Siirry ”Ajankohtaista”-sivulle

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.