Haastattelu: Pystysorvin ääressä

Haastattelu: Pystysorvin ääressä

Kello on puoli kolme, ja koneistaja Jaakko Järviö on tullut iltavuoroon töihin. Hänen työparinsa, aamuvuorossa aloittanut, Palon Janne, on ystävällisesti lupautunut venyttämään hieman päiväänsä, jotta Jaakko saa keskittyä haastatteluumme. Tällainen joustavuus on kuulemma tavallista niin työparin kanssa kuin yrityksen tuotantopaineen mukaan. Kaksivuorotyössä tämän tästä tulee tilanteita, että pitää neuvotella muutoksesta. Kun ilmapiiri on hyvä, ne sujuvat ongelmitta.

Ja todellakin – saan jälleen osani Nortechin hyvästä ilmapiiristä, kun nappaan Jaakon mukaani sorvin äärestä taukotilaan. – Täällä on huipputyyppejä töissä, kertoo Jaakko jo 16 Nortech-vuoden konkarina ja jatkaa. – Tänne on helppo tulla töihin. Uudet työntekijät otetaan hyvin vastaan.

Teitä koneistajaksi on monia

Jaakko on valmistunut koneistajaksi, mutta moni on kehittynyt työhönsä harjoittelun kautta. Yleisesti ottaen jokin tekninen peruskoulutus on hyvä pohja. Tärkeintä on kuitenkin tahto. – Jos on kiinnostunut oppimaan ja osaa kysyä apua, pärjää työstökoneiden kanssa nopeasti, vastaa Jaakko kysymykseen, mitkä ovat tärkeimmät harjoittelijalta vaadittavat ominaisuudet. Jos kaikki palaset ovat kohdillaan, uuden työntekijän voin jättää koneen kanssa kaksistaan jo muutaman päivän perehdytyksen jälkeen. Todellinen ammattitaito tulee kuitenkin vasta vuosien kokemuksella. Nortech on kasvupolulla ja tarvitsee jatkuvasti osaajia. Harjoittelusta on hyvä mahdollisuus jäädä taloon, jos vain osoittaa halunsa oppia.

Hyvän ilmapiirin salaisuus

Resepti hyväntuuliseen ilmapiiriin tuntuu olevan avoimuus. Jaakkoa käy haastattelun aikana tsemppaamassa useampi työkaveri. (Ehkä hakivat samalla kahvia.) – Tolkintiellä syödään yhdessä ja usein tauollekin lähdetään porukkana. Vapaa-ajallakin tavataan ja yhteyttä pidetään myös muualle muuttaneisiin – saunailtoja myöten, kertoo Jaakko.

Työhön suhtaudutaan vakavasti ja annetaan toisille työrauha. Kaikki huolehtivat koneista, näin taataan, että koneet pysyvät ehjinä. – Työstökoneiden kanssa ei tarvitse takuta. Ne ovat melko uusia ja avainkoneita on kaksinkappalein, kuvailee Jaakko.

Esimiehille ja johdolle on helppo puhua. – Puhumisen kautta tapahtuu jatkuvaa kehitystä. Jos ja kun tulee virheitä, ne käydään läpi, jotta jatkossa voidaan estää virheen tapahtuminen. Kehityskeskustelu käydään vuosittain. Se on viimeistään hetki, jossa voi sanoa asioita. Jatkuvasti on menossa kehitysideoiden keruu. Vuoden päätteeksi niistä parhaat palkitaan.

Ei vain rakkaudesta lajiin

Myönnetään pois. Vaikka työnteko Nortechissa kuulostaa leppoisalta, sitä tekee joukko rautaisia ammattilaisia, jotka kaikki saavat palkkaa. – Nortechin palkkataso on kilpailukykyinen. Palkka neuvotellaan muun muassa kokemuksen, osaamisen ja aktiivisuuden mukaan, kertoo Jaakko.

– Lisäksi työnantaja kouluttaa porukkaa tarpeen mukaan ja huolehtii työntekijöistä. Saamme käyttöömme tyky-seteleitä ja työnantaja on hoitanut myös vapaa-ajan vakuutuksemme. Kerran vuodessa on tyky-päivä ja pikkujoulut.

– Ja joka torstai saamme pullaa, aivan mahtavaa, tuumaa Jaakko lopuksi. Käyn vielä ottamassa kuvan Jaakosta sorvin ääressä ennen kuin lähden. – Hymyä, vitsailee joku selkäni takaa.

Haastatttelu: Elina Jacklin / Sentra Way Oy

Siirry ”Ajankohtaista”-sivulle

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.