Ajankohtaista

Koulutuksen koneistajakokelaat viihtyvät Nortechilla

Marek Säde näki loppukesällä lehti-ilmoituksen kolmen Kyrönmaan alueen yrityksen koneistajakouluksesta ja kiinnostui työn sisällöstä, sillä se sisälsi ohjelmointia. Aikaisemmin Marek on työskennellyt ulkotöissä; maanrakennuksessa, rakennustyömailla ja muun muassa asfalttitöissä. Ajatus siitä, että ei tarvitsisi seurata säätilaa ja miettiä pukeutumista, houkutti myös.

Marek on kotoisiin Etelä-Virosta, mutta Laihialta töihin kulkevalle koneistajakokelaalle kymmenen vuotta Suomessa on opettanut virheettömän suomenkielen. Ammatti- ja murresanat saattavat kuitenkin yllättää. – Ei ole ollut ongelmia, täällä on ystävällisiä kavereita, jotka neuvovat, hän sanoo. Ensimmäisen työssäoppimisviikon aikana perusasiat ovat alkaneet tulla tutuiksi. Marek haluaa ottaa asian kerrallaan, koska kaikki on uutta. – Etsin lisää haasteita töihin, mutta tärkeää on oppia rutiini. Haluan oppia ensin yhden koneen ja vasta sitten siirtyä seuraavaan, tarkalta vaikuttava mies kuvailee.

Tolkintien teollisuushallissa on toinen Nortechille rekrykoulutuksen myötä tullut koneistajakokelas. Alajärveläinen Jussi Tallbacka hakeutui koneistajakoulutukseen työpaikan houkuttelemana. Koska hän on jo työskennellyt koneistajana, hän kertoo, että opiskelijan roolin sisäistäminen teettää työtä. – Haluaisin vain näyttää osaamiseni yritykselle, josta olen kuullut paljon hyvää.

Nortechin maine kehittyvänä ja monipuolisena työpaikkana, jossa työntekijät ovat lähellä johtoa on osoittautunut Jussin mukaan oikeaksi. – Perehdyttäjäni ja koneistajakollegana toimiva Jouppilan Tuomo jaksaa neuvoa ja kannustaa, vaikka itse välillä hermoilen, Jussi kiittelee. Nortechin ideologian mukaan kehitys tulee sitä kautta, että kukaan ei koe olevansa valmis. Uusien laitteiden, työkulttuurin ja -tapojen oppiseen saa mennä aikaa, mutta tahto pitää olla kunnossa!

Työssäoppimisjakso kestää marraskuun loppuun. Sen jälkeen käydään palautekeskustelu ja edessä on Marekin ja Jussin toivon mukaan työllistyminen Nortechille.

RekryKoulutus alkoi henkilöstövuokrausyritys Go Onin organisoimana syyskuun alussa Lapualla Sedun aikuiskoulutuslinjalla. Kahden kuukauden jälkeen kurssin viisi koneistajakokelasta lähtivät työssäoppimisjaksolle yrityksiin. Marekille ja Jussille Nortech oli selvä ykkösvaihtoehto, sillä yritys oli tehnyt heihin lähtemättömän vaikutuksen. – Kun tutustuimme yrityksiin, niin Nortechin toimitusjohtaja Jorma Lähetkangas teki hyvin selväksi, mikä on Nortechin tahtotila tulevaisuuden osalta ja mikä on meidän roolimme olisi siinä. Se vakuutti, miehet toteavat.

Teksti: Sentra Way Oy / Elina Jacklin

Scroll to Top