Tulevaisuuden tekijät vierailulla

Tulevaisuuden tekijät vierailulla

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Isonkyrön yläasteen 8.-luokkalaisten teknisen työn ryhmä kävi yritysvierailulla Nortechilla opettajansa Petri Sompin kanssa. – Kiva, että päästiin tutustumaan ja näyttämään pojille, mitä täällä hallissa tehdään, tuumasi Petri. Vierailu oli paikallaan, sillä joukosta neljä oli suuntaamassa peruskoulun jälkeen koneistusalalle ja yksi tulossa Nortechille parin viikon päästä työelämään tutustumisviikollaan.

Kilpailuvalttina laatu

Koska koneistusala kaipaa jatkuvasti uusia tekijöitä, suhtaudutaan Nortechilla tulevaisuuden tekijöihin aina positiivisesti. Toimitusjohtaja Jorma Lähetkangas ottikin vierailijat mielellään vastaan. Aluksi hän kertoi neuvotteluhuoneessa yritysesittelyn myötä, millaiseen yritykseen pojat olivat tulleet.

– Valuraudan koneistamisosaamisessa ja tuotantoketjun hallinnassa tiukoissa aikaraameissa on vahvuutemme, kertoi Jorma esimerkkien kera. – Valmistamme osia mm. Sampo Rosenlewin puimureihin ja ABB:n moottoreihin. Nortechin tekemät tuotteet kestävät milloin vain maailmanlaajuisen vertailun.

Koska suomalaisten konepajojen tuotteiden tulee olla kilpailukykyisiä maailmalla, Jorma korosti pojille laadun merkitystä. Sen on oltava korkealla tasolla, jotta suomalaiset pärjäävät hintakilpailussa. – Vaikka meillä esimerkiksi kalibroidaan mittalaitteita säännönmukaisesti, laatu lähtee aina tekijöiden korvien välistä, Jorma kertoi.

Vinkkejä työelämään

Nortechin arvot toimivat hyvinä ohjeina laajemminkin. – Pyrimme olemaan kaikessa mahdollisimman avoimia. – Lupaan vastata kaikkiin kysymyksiinne ja samoin teemme asiakkaille. Kerromme myös sen, jos emme jotain voi toteuttaa, Jorma kuvaili ensimmäistä arvoa. Toinen arvo on kunnianhimoisuus. – Kun ryhdymme toteuttamaan, teemme sen parhaalla tavalla, selvitti Jorma ja jatkoi kolmanteen arvoon: Sitoutuneisuuteen. – Toivon, että valitsette alanne ja pysytte sillä. Kehitys menee eteenpäin, kun syventyy johonkin. Näin saavuttaa myös parhaat tulokset, avasi Jorma. Näistä kaikista kolmesta rakentuu asenne, jolla pärjää työelämässä.

Avoimuuden testaus

Ennen konepajan puolelle siirtymistä asetettiin Jorman avoimuus koetukselle. – Millaista palkkaa työstä maksetaan?, takaa kysytään. Jorma kertoi, että Nortechin palkkataso kestää alueellisen vertailun. Palkka määräytyy kokemuksen ja osaamisen mukaan. Se seuraa jatkuvasti mukana, kun taidot lisääntyvät.

Lopuksi oli pakko testata, oliko Jormaa kuunneltu. – Montako työntekijää on Nortechilla?, kysyn. 37, vastataan heti. – Koska Nortech on perustettu? – 1996. Eikä tätäkään tarvinnut odottaa.

Lasit päähän, kun sorvataan

Konepajan ovella oli suojalaseja ja korvatulppia, mutta Jorma sanoi, että vierailun aikana ei niitä välttämättä tarvita, koska nyt ei menty sorvaamaan. Pajan puolella teknisen työn opettaja Petri Somppi puki sanoiksi Nortechin ympäristön: – Onpa siistiä.

Jorma esitteli koneet ja kertoi, että vierekkäin on aina kaksi samanlaista konetta. Näin varmistetaan avainasiakkaiden vaatima 98 % toimitusvarmuus, vaikka toista konetta pitäisi huoltaa. Koneistajan työ on nykyään hyvin pitkälle tietokonevoittoista. Sarjakoot ovat pieniä, joten niin sanotuille kappaleiden vaihtajille on entistä vähemmän tarvetta. Tällaiset työt korvataan helpommin automatisoinnilla.

Kierros konepajassa päättyi ovelle, josta tuotteet lastataan rekkojen kyytiin. Siellä oli myös laatupäällikön toimituksista sivuun laittamat laatuvirheet eli omat mokat ja valusudet, joita seurataan säännöllisesti ja laitetaan yhteistyössä valimon kanssa ne kierrätykseen.

– Ei me kovin monta yritysvierailua olla tehty, mutta oli kiva käydä, tuumasi eräs joukosta lopuksi. Poikajoukon lähtiessä koulua kohti opettaja Petri ja Jorma jäivät suunnittelemaan, että vierailusta voisi ottaa tavan.

Elina Jacklin l Sentra Way Oy

Siirry ”Ajankohtaista”-sivulle

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.