Vuositavoitteet 2019 osa 1 – Kasvuntiellä mitattavat tavoitteet ohjaavat jokapäiväistä työtä

Vuositavoitteet 2019 osa 1 – Kasvuntiellä mitattavat tavoitteet ohjaavat jokapäiväistä työtä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nortechin vuositavoitteita esittelevän juttusarjan kirjoittaa Elina Jacklin, joka Sentra Way Oy:n yrittäjänä on solminut Nortechin kanssa yhteistyösopimuksen markkinointiin liittyen.

  • Tuotannolliset ja laadulliset tavoitteet
  • Strategiset asiakkuudet
  • Kasvu ja sitoutuneet yhteistyökumppanit
  • Motivoitunut henkilökunta
  • Lisääntynyt tunnettuus

– Tässä Nortechin vuositavoitteet kiteytettynä, aloittaa Nortechin toimitusjohtaja Jorma Lähetkangas haastattelutuntimme.

Olen saapunut Nortechin toimistoon, jonne on aina mukava ja helppo tulla. Laatupäällikkö Toni avaa oven, kysyy salasanan ja siihen väärin vastattuani päästää sisään. Toimiston perällä porukkaansa rennolla, mutta jämäkällä otteella ohjaava toimitusjohtaja Jorma Lähetkangas laittaa eteenpäin vielä yhden sähköpostin ennen kuin käymme asiaan.

Nortechin yleiset vuositavoitteet on esitelty henkilökunnalle edellisenä päivänä, jotta kaikki tietävät, mitä kohti mennään. Sen lisäksi tavoitteet on määritelty osa-alueittain, jotta jokainen tietää, mitä juuri häneltä odotetaan.

Realismia kehiin

Jo tavoitteita suunnitellessa ollaan realistisia. – Olisi varmasti parempi sanoa, että tavoitteemme toimitusvarmuudessa on täysi sataprosenttia, mutta siihen sisältyisi epäilys. On parempi sallia 2 %:n liikkumavara eteen tuleville haasteille ja olla tyytyväinen tavoitteen saavuttamiseen tai jopa ylittämiseen kuin pettyä. Ihmiset tätä työtä kuitenkin tekevät, Jorma muistuttaa ja jatkaa. – Viime vuonna pääsimme jo hyvin lähelle 98 % toimitusvarmuutemme tavoitetta. Tarkka luku oli 97,5 %. Se on kova saavutus näillä nimikemäärillä ja toimitusaikatauluilla.

Osa toimitusvarmuuden viiveistä selittyy tiukasta laatuseurannasta, johon Nortech panostaa jatkuvasti. – Jos pakko on valita, niin on parempi tinkiä toimitusajasta kuin laadusta. Tämän vuoksi seuraamme aktiivisesti myös virheitä, jotka on huomattu ennen toimitusta asiakkaalle, selventää Jorma.

Tässä vaiheessa on pakko kysyä: – Miten viime vuosi meni asiakasreklamaatioiden osalta? Nortechin laatutavoite täyttyi 2018. Reklamaatioita toimitetuista kappaleista tuli alle 0,4 %:sta. Erilaisia kappaleita toimitettiin 89 391, josta 351 kappaleesta tuli valitettavasti reklamaatio. 

Seurantaa ja läsnäoloa

– Seuraamme asetettuja mittareita viikoittain ja tiedotamme porukalle hallien info-tv-näyttöjen kautta, missä mennään, kertoo Jorma ja jatkaa. – Kun saa palautetta omasta työstään, se kannustaa kiinnittämään huomiota omaan tekemiseen. Viestimme vahvasti, että yrityksen toimintaan voi itse vaikuttaa. Se lisää työmotivaatiota.

Jorma vierailee päivittäin tuotannossa ja on tavoitettavissa helposti. – Viestintä kertoo, mitä kohti mennään ja sitouttaa henkilöstön toimintaan.

Tavoitteiden SWOT

Realismiin perustuvan tavoiteasetannan tarkasteluun sopii SWOT-analyysi.

Alussa listatut vuoden 2019 tavoitteet pohjaavat Nortechin vahvuuksiin, joita ovat 1) toiminnan sujuvuus ja laatu, 2) toimitusvarmuus mm. hyvän konekannan ansiosta sekä 3) materiaalin hallinta. Viime vuonna KasvuOpen loi uskoa omaan tekemiseen. Tänä vuonna Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin teollisuusvaliokuntaan kutsuttu Jorma jatkaa verkostoitumista. – Laatu verkostoitumisessakin on tärkeää, jotta saadaan yhteisiä asioita eteenpäin, painottaa Jorma. Yrityksen slogan ”Let´’s Make Future Together” sopii hyvin tähänkin yhteyteen.

Haasteista on myös tärkeää puhua avoimesti, sillä vain niin ne voivat ratketa. – Työvoiman saatavuus on ehdottomasti suurin haasteemme, pohtii Jorma ja jatkaa. – Mahdollisuuksina näemme alueen konepajojen yhteistyön työvoimapulan ratkaisemiseksi sekä katseemme kääntämisen kansainvälistymiseen sekä automatisointiin ja robotiikkaan.

Uhkaksi Jorma nimeää maailmalla tapahtuvan kuohunnan. – Kuten joulukuun blogissa totesin, vaikka kaukaiselta se tuntuukin, vaikuttaa se myös täällä Suomessa. Se heijastuu talouteen epävarmuutena. Ei auta kuin kehittää omaa toimintaa. Tämän porukan kanssa siihen on kaikki eväät. Pelkääminen ja pysähtyminen ovat viimeinen asia, jota Nortechissa tehdään.

Suomen paras

Johdannoksi seuraavaan Nortechin tavoitteita käsittelevään kirjoitukseen kysyn vielä: – Missä olette ihan parhaita?

Vastaus tulee saman tien: Olemme Suomen paras toimitusketjun hallitsija ja koneistamo valurautatuotteissa!

Vuositavoitteet 2019 -sarjan muut jutut:

Strategiset asiakkuudet

Kasvu ja sitoutuneet yhteistyökumppanit

Motivoitunut henkilökunta

Lisääntynyt tunnettuus

Siirry ”Ajankohtaista”-sivulle

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.