Blogi: Käsi pystyyn virheen merkiksi!

Blogi: Käsi pystyyn virheen merkiksi!

Olen aina tykännyt joukkuepeleistä. En pelkästään pelaamisen, vaan myös yhteisöllisyyden takia. Miettiessä tämän päivän kasvatusoppeja perheissä tai johtamisoppeja työelämässä, muutoksia ja suosituksia tuntuu tulevan jatkuvasti. Toki joukkuepelienkin hierarkia koko ajan kehittyy, mutta loppujen lopuksi – vuodesta toiseen, samalla kaavalla – kyse on siitä, että yksilöt saadaan tekemään yhteistyötä koko joukkueen eduksi. Jotenkin tuntuu, että yritämmekö me liikaa ”kikkailla” kasvatusopeissamme tai työympäristöissämme, kun loistava esimerkki hyvästä tavasta toimia olisi noinkin helppoa sisäistää lähes kaikille?

Kun oikein miettii, mitkä asiat ovat joukkuepeleissä niitä yhteisöllisyyden tunnetta tukevia, mieleen tulee totta kai yhteiset onnistumiset tai esimerkiksi erilaiset pelaajien uhrautumiset koko joukkueen tai kaverin hyödyksi. Väkisinkin tuollaiset asiat nostavat yhteistä henkeä, mutta niihin ei kuitenkaan päästä, ellei taustalla ole luottamusta pelikaveriin. Mistä se luottamus syntyy? Syitä on monia. Minusta se tärkein syy on hyvin yksinkertainen: Virheiden myöntäminen.

Joukkuepeleissä on hyvin luonnollista, että pelaaja pistää joskus leukansa rintaan ja nostaa kätensä pystyyn virheen merkiksi. Yksinkertainen ele, jolla kerrotaan ”sori jätkät, mun moka”. Siinä pahoitellaan yksinkertaisesti sitä, että oma suoritus ei sillä kertaa ollutkaan joukkueen edun mukaista. Pieni asia, mutta kuinka tärkeä ja uskottava ele se oikeasti onkaan! Tuon eleen jälkeen pelikaveritkin tietävät, että tuo kaveri oikeasti pelaa koko joukkueelle, hän kantaa vastuuta ja häneen voi luottaa! Tämä näkyy tsemppaamisena virheen tehneelle pelaajalle.

Muistaako joku esimerkiksi poliitikon, joka olisi nostanut käden pystyyn virheen merkiksi? Jos muistaa, niin myönsikö hän virheensä nopeasti tapahtuneen jälkeen vai vasta vuosien päästä tapahtuneesta esimerkiksi omassa kirjassaan? Minä en ainakaan muista kuin noita jälkimmäisiä ja silloin moni asia on jo valitettavan myöhäistä.

Kaikkihan me teemme virheitä, minä ainakin joudun nostelemaan kättä tämän tästä niin pallopeleissä, kotona kuin täällä työpaikallakin. Mikäli kädet alkaisivat vispaamaan kuin tuuliviiri, niin syytä olisi varmaan jo olla huolissaan. Nöyryyttä on kuitenkin syytä olla pohjalaisesta sanonnasta huolimatta ”kerran luulin olevani väärässä, mutta erehryyn”.

Meillä Nortechilla laatu on koko ajan avainasemassa. Reklamaatioprosenttimme on todella pieni asiakkaiden suuntaan. Syy tähän on se, että seuraamme koko ajan myös ns. omia mokia. Niitä ei kaivamalla kaiveta, vaan ne tulevat yleensä ilmi työntekijöiden käden nostamisten myötä. Totta kai pyrimme näitäkin mokia vähentämään, mutta eroonhan niistä ei päästä koskaan. Oikein käsiteltynä, oikealla tavalla opittuna nämä omat virheet ovatkin mitä parhain kilpailukeinomme myös kansainvälisesti. Ne ovat syy, miksi reklaamaatioprosenttimme on pieni ja toimintamme kehittyy. Tästäkin syystä Nortechilla luodaan parhaillaan entistä enemmän työkaluja kansainvälisille markkinoille ja loppuvuoden aikana meille tullaan avaamaan mm. englannin- ja ruotsinkielinen verkkosivusto.

Mitä siis jos keskittyisimme enemmän omiin virheisiimme eikä toisten? Tämän päivän politiikka antaa todella huonoa esimerkkiä tästä asiasta koko kansalle ja tulokset ovat koko ajan selkeämmin nähtävissä. Jotenkin tuntuu, että oikein tarkoituksella haetaan vastakkainasettelua eri ihmisten välille. Periaatteet ajavat nöyryyden ohitse! Jälleen kerran hyvänä esimerkkinä käy tämä jatkuva ilmastokeskustelu. Suomessa tehdään valtavasti asioita oikein ja esimerkillisesti sen suhteen, silti poliitikkojen syyttävä sormi heiluu nyt täällä ”joukkueen” sisällä. Näin suomalaisen ruuan päivänä vieläpä ihan liikaa mm. kotimaisen maatalouden ympärillä. Kaikilla meillä riittää parannettavaa omissa suorituksissamme, mutta yhteiskunnallisesti meidän pitäisi pelata joukkueena. Nyt keskustelu on ajautumassa jopa siihen, että Suomeakin kuuluu rankaista toisen joukkueen virheistä. Mikäli osaisimme käsitellä nämä asiat oikein ja kehittää omista virheistä toimintaa Nortechin tapaan kansainväliseksi myyntivaltiksi, niin Suomen joukkueelle kuuluisi rangaistuksen sijaan ylivoima!

Kättä pystyyn ja mukavaa syksyn jatkoa!

Jorma Lähetkangas,

toimitusjohtaja, Nortech Metal Oy

Siirry ”Ajankohtaista”-sivulle

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.